ΗΜΕΡΙΔΑ PRIME Energy – Indoor ΣΤΟ ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία Consortis, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του έργου PRIME Energy Indoor. Το PRIME Energy Indoor (PRIoritise, Manage and Evaluate buildings in use. Energy performance and INDOOR environment) είναι η πρώτη ψηφιακή υπηρεσία ολοκληρωμένης διαχείρισης της ενεργειακής αναβάθμισης ενός χαρτοφυλακίου κτιρίων στην Ελλάδα, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που στοχεύουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού τους αποθέματος. Με το PRIME Energy Indoor μπορεί κάθε φορέας να προτεραιοποιήσει τα κτίρια που χρειάζονται αναβάθμιση, να επιθεωρήσει την ενεργειακή συμπεριφορά και την εσωτερική περιβαλλοντική ποιότητα των επιλεγμένων κτιρίων, να επιλέξει τις καταλληλότερες ενεργειακές παρεμβάσεις και να επιβεβαιώσει τα αναμενόμενα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη αφού αυτές υλοποιηθούν.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, κ. Στάθης Κωνσταντινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κώστας Γιουτίκας, η Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και της Consortis κ. Γιώργος Τσακούμης. Με εισηγήσεις τους συμμετείχαν η κ. Β. Σίτα, Προϊσταμένη Δ/νσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΥΠΕΝ, η κ. Κ. Αξαρλή, Ομότ. Καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, η κ. Ε. Ανδρέου, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δρ. ΑΠΘ, με ειδίκευση σε θέματα περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ο κ. Κ. Λάσκος, Πολ. Μηχανικός ΑΠΘ, συνεργάτης της Consortis και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών και ο κ. Ά. Βαρθολομαίος, Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ, σύμβουλος Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού της CONSORTIS με διδακτορικό στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων.

Οι εισηγητές μίλησαν για την αναγκαιότητα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων με γνώμονα την πράσινη μετάβαση, καθώς και για το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Παρουσιάστηκε η ανάπτυξη του έργου PRIME Energy Indoor, καθώς και η λειτουργία του συστήματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ευελιξία, είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη και δίνει αμέτρητες δυνατότητες αυτοματοποιημένης παρακολούθησης των ενεργειακών παρεμβάσεων. Μια ακόμη καινοτομία του PRIME που αναλύθηκε είναι η συστηματική καταγραφή και συν-αξιολόγηση της εσωτερικής περιβαλλοντικής ποιότητας με τη μέθοδο UXindoor, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου και προσδίδει μια ανθρωποκεντρική διάσταση στην ενεργειακή αναβάθμιση.

Το  έργο με τίτλο «Prime Energy Indoor» (Κωδικός έργου: ΚΜΡ6-0075423) εντάσσεται στη Δράση «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και Εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία» 2014-2020».

Εικόνες: